Stratégiai tervezés workshop

Stratégiai tervezés LSP® módszerrel

A stratégiai tervezést sokan nagyvállalati huncutságnak tartják. Holott a stratégiai tervezés jelentése nem más, mint a cél eléréséhez szükséges út megtervezése.  Amikor nyaralni indulunk, az első dolgunk az, hogy beütjük a GPS-be az úticélt, és megtervezzük az utat. Miért ne tennénk ezt a vállalkozásunkban is?

Márpedig a magyar vállalkozások többsége nem készít stratégiai tervet. A jó hír ebben az, hogy ha Te csinálsz ilyet, máris előnybe került a versenytársaiddal szemben.

A stratégiai tervezés során négy kérdésre kell megtalálnod a választ:

 1. Hol tartunk most?
 2. Hova akarunk eljutni?
 3. Hogyan jutunk oda?
 4. Hogyan mérhető az előrehaladás?

Nem tűnnek nagyon bonyolult kérdéseknek, ugye? A sokadig fehér papír fölött eltöltött óra után valahogy mindig kiderül, hogy nem is olyan könnyű rájuk válaszolni.

Stratégiai tervezés Lego® Serious Play® módszerrel

Van egy módszerünk, amivel lekerülheted a fehér papír fóbiát. Már csak azért is, mert sok apró, színes kockával dolgozunk.

Igen, azzal a Lego®-val, amivel gyerekkorodban játszottál.

Az LSP® módszer egy viszonylag új, de nagyon hatékony csoportmunka megoldás.

Stratégiai tervezés LSP módszerrel: a célhoz vezető út

Az egyedileg válogatott LSP® készletekből 3D modelleket építünk.

Ezek a modellek megmutatják a céget, ahogyan mi magunk látjuk (hol tartunk most), és kézzel foghatóvá teszik az eddig csak elvont gondolati szinten létező célt (hova akarunk eljutni).

A közös építkezés során az egyes elemek, kisebb struktúrák megmutatják a cél elérésének mérföldköveit (hogyan jutunk oda).

A végén, a nagy, közös modell összeépítése után azt is meglátjuk, hogy mekkorát építettünk (előrehaladás mérése).

 

Hogyan zajlik a stratégiai tervezés LSP® módszerrel?

Azt már tudod, hogy legózni fogunk. Míg a csapat azt gondolja, hogy éppen játszik egy jót, valójában nagyon komoly módszertani munkában vesz részt.

Ez a munka azzal kezdődik, hogy egy képzett LSP® facilitátor egy kezdeti beszélgetés során megismeri a céget és annak aktuális kihívásait. A worshopra való felkészülés fontos része, amikor a facilitátor összeállítja azt a kérdéssort, amivel a közös építés során előre tudja mozdítani a csapatot a konszenzusos megoldás felé.

A worskhop napján, az általatok kiválasztott külső vagy belső helyszínen már előkészítve várnak az LSP® készletek. A terembe belépve mindenkinek felcsillan a szeme, és azonnal építeni szeretne. Nehéz megállni, hogy ne kezdjünk el babrálni a kockákkal és tadamm, már el is indult a bevonódás!

Az építést mindig kisebb egységekkel kezdjük, majd ezeket az egységeket egymáshoz illesztve haladunk a nagyobb, távlati célok felé.

Az építkezés közben az LSP® facilitátor segítségével:

 • megalkotjuk az útitervet a céljaidhoz,
 • azonosítjuk a kockázatokat,
 • számba vesszük a támogató tényezőket,
 • megszemélyesítjük a stakeholdereket,
 • megvizsgáljuk a stakeholderekkel való kapcsolódásokat, viszonyokat,
 • azonosítjuk az erősségeket,
 • meghatározzuk a fejlesztendő területeket,
 • a játékos építés során feltárjuk a fontos döntési pontokat.

Kinek való ez a modern stratégiai tervezési módszer?

A Lego® Serious Play® módszert sikerrel alkalmaztuk már magyar és nemzetközi nagyvállalatoknál, illetve KKV-nál. A cégméret majdnem mindegy. A fontos az, hogy a vezető, és a csapat nyitott legyen.

A stratégiai tervezésnek két alapvető megközelítése van.

Tesla az űrben: Mérföldkő a jövőkép vezérelt stratégiában

This image from video provided by SpaceX shows the company’s spacesuit in Elon Musk’s red Tesla sports car which was launched into space during the first test flight of the Falcon Heavy rocket on Tuesday, Feb. 6, 2018. (SpaceX via AP) ORG XMIT: NY318

Az evolutív stratégia azt jelenti, hogy a kitűzött cél még a konvencionális gondolkodási kereteken belül van. Ez egy viszonylag könnyen elképzelhető, befogadható cél. Például amikor azt mondod, hogy szeretnék többet eladni, mint a konkurensem.

A jövőkép vezérelt stratégia az, amikor a kitűzött cél a konvencionális kereteken túl, az innovatív szférában van. Elon Musk ilyen jövőkép vezérelt célt tűzött ki maga elé, amikor elhatározta, hogy űrhajót küld a Marsra.

Egyelőre “csak” egy Teslát lőtt ki az űrbe, de ez bizonyára egy nagyon fontos mérföldkő volt a célhoz vezető úton.

Valószínűleg Elon Musk fog nagyobbat szakítani – mind pénzben, mint presztízsben – amikor eléri a célját.

Mi azoknak tudunk segíteni, akik hozzá hasonlóan, a komfortzónájukból kilépve egy Nagy Célt akarnak megvalósítani, legyen az magyar családi vállalkozás, nemzetközi nagyvállalat magyarországi leányvállalata, vagy egy éppen induló start up.

Abban hiszünk, mert megtapasztaltunk, hogy a Lego® Serious Play® módszerrel nagyon távoli, ködös célokat is megfoghatóvá tudunk tenni. Ha pedig már tudod, hogy hol tartasz most, és hova akarsz eljutni, sokkal könnyebb az oda vezető lépéseket megtervezni.

 

Jelentkezés LSP® stratégiai tervezés workshopra

Nagy terveid vannak? Segítünk az álmot valóra váltani: stratégiai tervezési workshopunk végén kész, lépésekre bontott stratégiával a kezedben állhatsz neki a megvalósításnak. Előzd be a versenytársaid, jelentkezz most!

0 Shares