De igen, ez AZ a Lego. Üdv a komfortzónádon kívül, ahol azok a válaszok és megoldások várnak, amiket régen nem találsz.

De EZ ugye nem AZ a Lego?! – kérdezett vissza a minap egy magyarországi cégvezető, amikor a Lego Serious Play módszerről beszélgettünk. Két óvodás korú gyerek apja, vagyis AZzal a Legoval vélhetően tele vannak a gyerekszobák.

Ok, kezdjük az elején. De igen, EZ pontosan AZ a Lego. Annyira az, hogy nemcsak Lego, de még Duplo is. Ugyanaz a játék, aminek a kreatív oldala kicsit háttérbe szorult az elmúlt másfél évtizedben, amint megérkeztek a különleges szettek – Star Wars és társai, amik amúgy fantasztikusak, több karácsonyt építettem végig én is a fiammal. Aztán szétszedtük, és építettünk, csak úgy. Na EZ, AZ a Lego, AZ a “csakúgyépítős”.

Elsőre persze furcsa lehet, hogy felnőtt emberek, munkaidőben leülnek játszani. De tulajdonképpen miért is az? A játék alapvető evolúciós eszköz, a versenyképességhez szükséges tudások zömét játszva sajátítjuk el. A gyerekek nem azért kezdenek járni, mert tudják, hogy az majd jól jöhet a helyváltoztatáshoz, hanem mert vicces játéknak tűnik kétlábra állva, egyiket a másik után rakva eljutni A-ból, B-be. Szóval a játák az voltaképpen maga a fejlődés, nemcsak praktikus, gyakorlati készségek, de cseppet sem mellesleg az érzelmi intelligencia fejlesztésének is hatékony eszköze. Ezért szerintem inkább az a furcsa, hogy nem játszunk eleget, vagy sokkal többet.

Az üzleti világban persze persze a tárgyaló, a meetingek, az excell, a powerpoint, a prezentációk, a flipchart a komfortzóna klasszik kellékei, a kapaszkodók, amelyek között egy rendes felnőtt ember biztonságban érzi magát. Többektől hallottam, amikor a Lego Serious Play workshopjaim elején kibontották a kis zacskót és kiszórták maguk elé az apró színes Lego kockákat, hogy “… én nem tudok Legozni”. Ez persze butaság, mert Legozni mindenki tud. Ez hamar kiderül, miután sikerül levetkőzni a gátlást, hogy most tényleg egy tornyot kell építeni, és ráadásul majd még beszélni is kell róla.

Üdv a komfortzónán kívül. Itt aztán nincs külső segítség, csak az van itt – hogy Yoda mester egyik örökbecsű mondását idézzem, ha már a Star Wars az imént szóba került -, amit magaddal hoztál. De ez éppen elég, hogy megtaláld azokat a válaszokat, amiket eddig nem sikerült a szokásos módokon felkutatni. A keleti tanítók azt mondják, ha más eredményre szeretnél jutni, másként kell csinálnod. Szóval, ha eleget gondolkodtál már a klasszik metódus szerint és nem sikerült megoldást találni, vagy választ egy kérdésre, akkor hagyd egy kicsit abba, és adj esélyt a kreatív energiáidnak. Egy tucatnyi színes Lego kocka már elég ahhoz hidd el, hogy felfedezd a világnak egy másik oldalát. Az sem mellékes, hogy soha senkinek, a legjobban fizetett külső tanácsadónak sem lesz soha olyan fontos a te problémád, kérdésed, stratégiád mint neked, és senki más nem rendelkezik annyi ismerettel, tapasztalattal a cégedet, a csapatodat, a termékedet illetően, mint te magad. A Lego Serious Play igazi ereje abban van, hogy ezt a tudást, ezt az energiát képes felszabadítani. Igen, AZZAL a Lego-val.

0 Shares