Változásmenedzsment workshop

Változásmenedzsment worshop Lego® Serious Play® módszerrel

  • A változás folyamata
  • Egyvalami örök: a változás – szokták mondani. Ezzel mi sem tudunk vitatkozni. A cégek életében folyamatos a változás. Ezek lehetnek kisebbek, mint például új kolléga érkezése a csapatba, vagy nagyobbak, mint egy cégösszeolvadás, felvásárlás.
  • Ami  közös mindegyikben, az az un. változási görbe. Az az út, ami során a sokkból és a teljes tagadásból eljut a csapat az elfogadásig és elköteleződésig. Nem mindegy azonban, hogy ezt az utat milyen hosszú idő alatt járjátok be.

A változás nagy hatással van a szervezet működésére és hatékonyságára. Bármennyire is biztos a menedzsment abban, hogy a változást hozó döntése helyes, a változásban érintett kollégák nehéz helyzetben vannak. Az ismeretlentől való félelem, a megszokott rutinok változása mind-mind negatívan hat a teljesítményre.

 

Minden változásban elérkezik egyszer a fordulópont. Ez az a pillanat, amikor születik egy ötlet, amivel a csapat alkalmazkodni tud az új irányhoz. A Lego® Serious Play® módszer abban segít, hogy ez az ötlet minél hamarabb megszülessen és megvalósításába az egész szervezet bevonódjon.

Miben más a változásmenedzsment Lego® Serious Play® módszerrel?

LEGO® SERIOUS PLAY® workshop Hlavay RichárddalHa messziről nézzük, annyiban mindenképp, hogy unalmas flip chartok és táblafilcek helyett Lego® építőelemekkel dolgozunk. Illetve játszunk. Játék közben visszarepülünk a gyermekkorunkba, miközben valójában nagyon is komoly munkát végzünk.

Igen. Lego® kockákat rakunk egymásra, metaforákat, történeteket építünk.

Az építkezés közben felszínre kerülnek azok a rejtett ellenállások, amik a változás megtörténését akadályozzák. A résztvevők a flow jótékony állapotában olyan kétségeket, félelmeket is megfogalmaznak, amiket sokszor maguk előtt is titkoltak.

A kezünkben lévő kreatív energiák megfogalmazzák a problémákat és a megoldásokat egyaránt. Gyakori, főként még a sokk szakaszban lévő szervezetek esetén, hogy probléma fókusszal indul a workshop. A Lego® Serious Play® facilitátor irányított kérdésekkel abban segít, hogy ezen átlendülve, a módszer megoldás fókuszát hozza előtérbe.

 

A módszer előnye, hogy a közös megoldáskeresésbe mindenki bevonódik, és erre 1000% garanciát vállalunk. Egyszer csak eljön a pillanat, amikor megszületik az ÖTLET, ami elindítja a csapatot a gödör mélyéről felfelé. A közösen megépített modellek konszenzusos megoldásokat hoznak, amelyek a gyakorlatba is könnyedén átültethetők.

 

Kinek való az LSP® változmenedzsment workshop?

A Lego® Serious Play® módszert sikerrel alkalmaztuk már magyar és nemzetközi nagyvállalatoknál, illetve KKV-nál. A cégméret majdnem mindegy. A fontos az, hogy a vezető, és a csapat nyitott legyen.

A játék  közös élménye összehozza azokat is, akik korábban a partvonal két oldalán álltak szemben egymással. A módszert sikerrel próbáltuk már ki cégfelvásárláson, összeolvadáson átmenő cégek esetében. Két eltérő cégkultúrát semmi sem hoz össze jobban, mint az egységes, szabvány kockákból épített kreatív modellek.

Ha vezetőként szeretnéd felgyorsítani az átmenetet és minimalizálni a teljesítmény esés idejét, a Lego® Serious Play® módszernél alkalmasabbat erre aligha találsz.

Hogyan zajlik a változásmenedzsment workshop Lego Serious Play módszerrel?

A munka egy előkészítő fázissal kezdődik. Ekkor az LSP facilitátor a vezetővel folytatott beszélgetés során felderíti a változásban érintett szervezet aktuális állapotát, és a változással elérendő célt. Azonosítja az ellenállási pontokat.

A felkészülés fontos része, amikor a facilitátor összeállítja azt a kérdéssort, amelyen végigvezetve a csapatot felderíthető ezen ellenállási pontok oka.

A csapatépítés napján a kiválasztott helyszínen az asztalokon előkészített Lego készletek várják a résztvevőket. A terembe lépve, többnyire mindenki alig várja, hogy kézbe vehesse a kockákat és elkezdhessen építeni.

A napot kis egységek építésével kezdjük.  A kezünkben minden benne van, és rendkívül őszinte. Az elemek összeillesztésekor felszabaduló kreatív energia sokszor azokat a gondolatokat is felszínre hozza, amelyekről mi magunk se tudtunk. A Lego® Serious Play® módszerrel mindenki rendkívül hatékonyan tudja megmutatni saját véleményét egy helyzetről, vagy ötletét a megoldás érdekében. Az ellenállási pontok észrevétlenül oldódnak fel, és alakulnak ki a szervezeten belüli kapcsolódások, amikor egyik modellt a másikkal építjük össze.  A nap folyamán a kis egységekből egyre nagyobb modelleket építünk. Lezárásként elkészítjük a közös modellt, amelyben mindenki gondolata, ötlete, értéke benne van.

Jelentkezés változásmenedzsment workshopra

Szeretnéd, ha a csapatod minél hamarabb elindulna fölfelé a gödör aljáról? Segítünk megtalálni azt az ötletet, aminek alkalmazásával elindulhattok az elfogadás és megvalósítás útján. Töltsd ki az alábbi űrlapot, és jelentkezz Lego® Serious Play® változásmenedzsment workshopra!

0 Shares